De ‘heerlijke’ geur van sigaretten

Dit is de taak die ik schreef voor de cursus creatief schrijven. Opmerkingen waar het te langdradig is zijn welkom 😁

Ik heb een redelijk sterke reukzin, wat maakt dat veel geuren me doen denken aan situaties, mensen of momenten uit mijn leven.

Als me gevraagd wordt om toch één geur te benoemen die me veel herinneringen brengt, dan is het de geur van sigaretten. Meer bepaald wanneer je een sigaret aansteekt met een aansteker uit de auto, de verhitte ringetjes tegen de sigaret gaven een specifieke geur bij de eerste inhalering. Ik weet dat het in deze moderne tijden nog zelden zal gebeuren. Er zijn meer verstokte niet-rokers dan rokers, de tijd dat roken hip en stoer was is heel lang passé, ik kan me nog wel wat andersvoorstellen, ook ik ben ooit beginnen roken om erbij te horen, spijtig genoeg. Ondertussen wel weer helemaal rookvrij, gelukkig ! Bovendien hebben de auto’s van nu ook niet meer zo’n aansteker, usb-aansluitingen hebben dat plaatsje gretig ingenomen.  Maar als het op mijn herinnering aanwakkerenaankomt, is gewoon de geur van een net opgestoken sigaret al genoeg. 

Ik word dan gelijk terug gekatapulteerd naar mijn jonge kinderjaren. We reden indertijd jaarlijks met de auto naar Spanje, Playa d’Aro om precies te zijn. Als ik over we schrijf, dan dat is in dit geval mijn papa, mama en toen ik heel klein was ook nog mijn zus, en ik. Mijn zus is getrouwd toen ik net 6 was, dus het gros van de jaren dat ik me herinner zat ik alleen met mijn ouders in de auto. En hoewel mijn papa nooit in de wagen rookte, deed hij dat op reis wel. Waarom hij dat wel deed heb ik me toen nooit afgevraagd, ik denk dat het vooral was omdat hij vond dat stoppen maar tijdverlies was, en dat hij op die manier sneller op bestemming kon geraken.  Het was tijdens onze reizen dan ook heel normaal dat mama een sigaret aanstak, terwijl papa zich bleef concentreren op de weg. Mama heeft eigenlijk nooit gerookt, dus vond ik het altijd zo’n raar zicht, mama met een sigaret in haar mond die ze dan na de eerste trek doorgaf. Misschien is dat net de reden dat de herinnering zo fel blijft ?

De reizen naar Spanje, naar camping Vall d’Aro zijn me altijd bijgebleven, en niet alleen door de sigaretjes onderweg. Ik beleefde er altijd de tijd van mijn leven, de camping had een groot zwembad waar ik niet uit weg te slagen was. Ik was een echt waterratje.  En tijdens één van die verblijven had ik zelfs een Spaans vakantievriendje, Carlos. We vonden het geweldig, we leken voor elkaar gemaakt Carlos & Carla, het was net echte liefde, voor een weekje of 2 dan toch. 

Als je mijn ouders naar hun herinneringen aan die reizen vraagt, krijg je heel waarschijnlijk ook het verhaal te horen dat ik in de auto een enorme zeurpiet was. Ik ben altijd al een ongeduldig type geweest, ook in mijn kinderjaren zo blijkt.  Onderweg vroeg ik bij elke péage stop die in zicht kwam op de Franse autosnelweg of we eindelijk aan de Spaanse grens waren. Papa vroeg zich soms af waarom ik niet gewoon sliep, hij moest eens weten dat ik me nu met moeite een uur kan wakker houden in een rijdende auto ! 

Eens we dan de grens gepasseerd waren, was het uitkijken naar de grote stier die tegen een bergwand naast de autostrade stond. Het was een volledig zwart beest, dat diende als reclame voor porto, als ik het me goed herinner. En eens we die gepasseerd waren, kwam onze bestemming bijna letterlijk in zicht, en kon het vakantieplezier beginnen. 

We gingen met ons gezin, en later toen mijn zus getrouwd was, kwam zij soms ook met haar man naar daar, wat ik ook toen al geweldig vond. En nu nog, mijn zus en ik hebben wel een speciale band, die niemand kapot krijgt. En haar man, die ik nu gewoon broer noem is ook één van mijn beste vrienden. 

Mijn papa is er jammer genoeg niet meer om deze herinneringen te delen, maar toen ik er met mama en m’n zus over sprak vonden ze het wel een goed idee om hierover te schrijven.

Gepubliceerd door My way, my words, my life

Veertiger volop in evolutie !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: