TRE : Trauma & Tension Release Exercises

Nadat ik een tijdje in life coaching zat, ging ik een therapeute opzoeken. Een orthomoleculair therapeute, zij kon me misschien helpen met mijn ‘darm-issues’. Zoals al meermaals werd gepubliceerd is er een direct verband tussen je darmen en je mentale toestand. Dat klinkt bizar, maar meer en meer wetenschappers raken ervan overtuigd dat het wel zo is !
Die therapeute hielp mij eerst en vooral al medisch gezien op weg, met de nodige voedingssupplementen en voeding aangepast aan mijn intoleranties komt mijn buik weer helemaal tot rust. Ook maakt zij telkens weer tijd om mijn mentale toestand en mijn problemen te bespreken. Een aangename afwisseling met de gesprekken die ik met men coach heb.
Zo kwam op een keer ter sprake dat ik wel eens een ‘uitbarsting’ heb. Ik wil, puur uit schaamte, niet te veel ik detail treden. Maar zo’n uitbarsting lijkt wel uit mijn tenen te komen, en is niet te stoppen. Ik doe dan uitvallen waar ik achteraf alles behalve fier op ben.
Volgens de therapeute zijn dit soort uitbarstingen te wijten aan diepliggende (onverwerkte) trauma’s. Deze liggen in de diepe hersen kern en zijn niet bereikbaar met enkel praat-therapie. Dat was de eerste keer dat ik over TRE hoorde.

TRE staat voor Trauma & Tension Release Exercise. Dit zou diepliggende trauma’s kunnen losmaken en uit je systeem krijgen. Mijn nieuwsgierigheid was getriggerd.
Ik werd doorverwezen naar een kleine praktijk in Hove waar je sessies kan volgen. Ik had geluk, want er startte al snel een nieuwe reeks. Na een intakegesprek schreef ik me in.
Op een kille dinsdagavond begin november ging ik toch enigszins nerveus naar de eerste sessie.

TRE wordt daar gegeven in kleine groep, van maximum 8 personen. We waren dan ook met 8, 7 dames en 1 man. We stelden ons voor, en moesten een papier tekenen dat we de persoonlijke info van de mede-cursisten niet naar buiten zouden brengen, logisch. Iedereen komt daar naartoe met een rugzak vol issues, het ene al erger dan het andere. Dat wil je niet aan de grote klok zien hangen. En dan merk je nog maar eens dat iedereen wel met vanalles zit, ieder huisje heeft zijn kruisje zeker 🙏

We krijgen een inleiding over wat TRE nu net inhoudt, samen met een filmpje waar het trillen bij dieren gefilmd werd. Want de essentie is uiteindelijk trillen. Je moet eerst een aantal oefeningen doen om je benen op te warmen, en de psoas spier te activeren zeg maar. In de psoas spier zit alle stress opgeslagen, deze losmaken kan ook de stress losmaken. Na de 6 a 7 oefeningen ga je liggen en begin je te trillen.
De eerste keer is dit best een heftige beleving, je weet niet wat te verwachten en dan gaan je benen ineens trillen, maar echt ongecontroleerd trillen. Afhankelijk van hoe je je benen zet wordt het minder of net heviger. Ik merk dat bij een bepaalde houding zelfs mijn bovenlichaam meetrilt. Dit is best wel fel, en kan ik niet lang volhouden. Als je wil pauzeren strek je gewoon even je benen, als je ze daarna weer intrekt tril je gewoon verder. Als ik dit zou lezen zou ik het ook niet geloven, maar als je het een keer gedaan hebt klinkt dit heel bekend. Het belangrijkste is dat je met je gedachten bij jezelf blijft, dat je dit alles heel mindful doet.
Ik rijd na de eerste sessie naar huis met een raar gevoel, ik merk dat het iets gedaan heeft, maar is moeilijk te omschrijven. Vooral dat mijn lichaam zo trilt en ik dat niet kan tegenhouden maakt diepe indruk op een controlefreak als ik.
De dag erna voel ik me lichter, in de zin van dat ik minder gedachten meesleur. Misschien is dit ook maar een idee, maar in elk geval heb ik het gevoel dat het werkt voor mij.
Na de 2e sessie mogen we ook thuis gaan oefenen. Thuis is het minder heftig merk ik gelijk, in de les ben je natuurlijk met 8 met dezelfde mindset, wat toch de sfeer in het zaaltje enorm beïnvloedt, en thuis ben je maar alleen !
Na de 5e sessie is het gedaan, en zijn we op onszelf aangewezen. In het begin oefen ik regelmatig, maar ik merk dat het moeilijk is om dit consequent te blijven doen.
Het feit dat ik niet meer werk, maakt dat ik soms wel eens denk dat ik het niet meer nodig heb. Maar niets is minder waar natuurlijk, dit is iets wat je moet blijven doen.
Toen ik vorige week bij m’n therapeute was en ik vertelde dat ik de oefeningen niet met regelmaat doe heeft ze me toch even op de vingers getikt.
Dus worden er nu 2 oefensessies per week ingepland, soms zijn die lang, soms wat korter. Er zijn momenten dat het gewoon niet zo goed gaat.

Ik kan het in elk geval aanraden aan al wie met teveel emotionele baggage zit, of wie met onverwerkte trauma’s kampt. Maar ook iedereen die gewoon interesse heeft in dit soort dingen, en zichzelf wel eens wil laten trillen kan hiermee aan de slag.

Hierbij nog een link naar een YouTube filmpje, waar TRE in een animatie wordt uitgelegd : https://youtu.be/akRgCX9o0Jo

Je vindt nog verschillende filmpjes over TRE op YouTube, praktisch allemaal in het Engels, maar je kan genoeg info terugvinden !

Gepubliceerd door My way, my words, my life

Veertiger volop in evolutie !

5 gedachten over “TRE : Trauma & Tension Release Exercises

      1. Ik word er vooral rustiger van in mijn hoofd. Mijn grote drang om te pleasen en mijn angst om niet aanvaard te worden komen voort uit m’n opvoeding, en het is net die stress die vermindert door Tre…. de praktijk in Hove heet ‘bewegen in aandacht’ op hun website vind je ook veel info terug 😉

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s