Workshop ‘boost je zoektocht naar werk’

Deel 1 – 21/1/2020

Omdat ik graag een andere richting uit wil dan de logistiek heb ik besloten 1 en ander te ondernemen om na te gaan wat er bij mij past ! Vandaag is het eerste deel van een workshop georganiseerd door de vdab, het programma zegt dat we vandaag gaan bekijken wat onze talenten zijn en hoe we deze in de kijker moeten zetten. Ik ben in elk geval super benieuwd. 

Om half 9 thuis weg, trammetje op met een lunchpakketje op zak, het voelt als een eerste werkdag, maar dat is het niet. Hoewel ik toch ook een lichte nervositeit voel, waarom eigenlijk ? Geen idee. Ik weet dat de workshop doorgaat in een groep van 10 personen, ik was de 10de om in te schrijven. Natuurlijk afwachten wat voor mensen het zullen zijn, maar lijkt me geen probleem.  Even zoeken, en dan arriveer ik bij het VDAB-gebouw. Aan het onthaal staat een lange rij, al een geluk ben ik als steeds veel te vroeg. Maar al snel gaat iemand de rij af en mag ik gelijk de lift nemen naar de 4e verdieping, die doet wel raar, hangen even vast, maar na een paar keer over en weer geraak ik toch op de juiste verdieping. Ik vind het betreffende zaaltje, en ben de eerste, Maaike, de coach voor deze workshop is er al, zij lijkt op het eerste zicht heel streng, maar blijkt later helemaal niet zo te zijn, tot zover mijn mensenkennis :/

De rest van de groep sijpelt binnen, en mijn angst blijkt onterecht. 9 mensen die zowat van hetzelfde slag zijn als ik, klinkt misschien verkeerd, maar het is zeker niet denigrerend bedoeld. We maken naambordjes, en beginnen eraan. Instinker vandaag is dat we niet mogen vertellen wat onze job is, of was in ons geval natuurlijk. Met allerlei oefeningen in groep, of in kleine groepjes gaan we op zoek naar onze talenten, onze kernkwaliteiten. De meeste wist ik al wel, maar de bevestiging ervan biedt meer zekerheid. 

We krijgen een uur middagpauze, en gaan met 7 van onze groep onze lunch opeten in de kantine. Dan beginnen we te babbelen over van alles en nog wat, soms moeten we onze verhalen ineens onderbreken omdat het vervolg zou verklappen wat voor werk we doen, of deden in elk geval, en we willen de pret voor vrijdag niet bederven. Vrijdag zullen we ’s ochtends onze laatste jobs op een papiertje noteren, en dan proberen te gokken welke job bij wie hoort, lijkt me een plezante opdracht 🙂 En zo besef je, tijdens een losse babbel, ineens hoe dat werk, ook al heb je het niet meer je leven blijft bepalen. Na de lunch blijkt de lift buiten gebruik, dus met de trap naar verdieping 4, compleet buiten adem, en ook een beetje rood van schaamte kom ik aan – dit uiteraard geheel terzijde -!

In de namiddag volgen nog wat oefeningen, om aan de hand van onze talenten onze valkuilen te herkennen. Aan de hand van het kernkwadrant van Ofman ontdekken we voor elk van onze kernkwaliteiten wat de valkuilen zijn, en zo ook de uitdaging, en de allergie (tegenpool zeg maar). Als we enkele voorbeelden bekijken merk ik al snel dat in sommige gevallen personen met tegengestelde kwaliteiten, dus kernkwaliteit tegenover allergie een goed team vormen. Ik kan zelf terug gaan in mijn werkgeschiedenis, waar ik een goed team maakte met de grootste chaoot die ik tot dan gekend had, en dat terwijl ik heel gestructureerd wil werken. Onze planningen waren altijd top, we vulden mekaar aan 😀 (ze zal zichzelf hopelijk wel herkennen als ze het leest). We leren dan ook dat we in de keuze voor een nieuwe job moeten opletten dat die zo min mogelijk van je uitdagingen bevat. Dat zal lastig zijn, maar zeker een goeie tip om mee te nemen in de keuze van vacatures.

Aan het einde van deze eerste, goed gevulde en zeker leerrijke dag krijgen we elk 10 kleine kaartjes, daarop moeten we van iedere deelnemer onze eerste indruk noteren, positief uiteraard. Die worden dan per persoon in een envelopje gestoken, die omslag krijgen we dan mee naar huis. Thuis is het spannend om alles te lezen, maar de dame waar ik een super goei gevoel bij had, had dat bij mij ook blijkbaar, jeej ! En de rest was eigenlijk allemaal heel tof om te lezen, grappig, goedlachs, iemand schreef ‘een jonge geest houdt je lichaam jong’ dat beschouw ik als een enorm compliment. Mijn dag was ok, hebben nog wat huiswerk, doe al enkele testen bij thuiskomst, het echte huiswerk plan ik voor donderdag voormiddag, dan heb ik meer tijd om erover na te denken en te zorgen dat het goed is, eens een streber, altijd een streber, toch 😉 

Gepubliceerd door My way, my words, my life

Veertiger volop in evolutie !

2 gedachten over “Workshop ‘boost je zoektocht naar werk’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: