Java Rondreis 2019 : dag 10, dinsdag 15 oktober

Van Batu/Malang naar Kalibaru

Reisafstand 250 km / circa 6,5 uur in de bus

Wake up call al om 4h45 ipv 5h15 zoals gezegd, we schrikken ons rot, maar schieten toch maar in actie.
Opvallend hoeveel muggen we in de kamer hebben, aan de ramen en deuren zijn overal spleetjes, dus ze raken makkelijk binnen.
Douchen, laatste spullen inpakken, tegen half 6 zijn we klaar voor het ontbijt.

Het ontbijt is heel sober, maar ondanks het gezeur van stef vind ik het toch een van de lekkerste dat we tot nu toe gehad hebben. Ik neem toast met kaas en confituur, natuurlijk, een omeletje met paprika’s enkele worstjes en poffertjes als toetje. Nog een banaantje als gezonde toets, alleen de koffie is ronduit slecht, dus enkel een glaasje water voor mij.
Als we het restaurant verlaten is er een groep Indonesiërs die met ons, met stef en mezelf, op de foto willen. We poseren gewillig voor foto’s met verschillende smartphones. ‘t blijft een raar fenomeen dat ze allemaal met ons op de foto willen ! We zetten onze weg als bv’s verder 😃

Iedereen is vroeg klaar, dus om 6h15 zijn we al op weg. Een kwartiertje vroeger dan gepland, kan geen kwaad want we hebben een lange reisdag voor de boeg.
Het lijkt of ze bus ‘s nachts hebben laten open staan, het zit er vol muggen. Gelukkig hebben we de muggenspray in de rugzak. De beten is het minste, maar muggen hier kunnen ook vervelende ziektes overdragen. Dus we nemen geen risico, ik ben helemaal bedekt, lange broek en fleece, want het is koud in de bus. En stef smeert zich in met deet !

Off we go…..

We passeren een tabaksfabriek, Bentoel, zij produceren tabak voor grote spelers als Philip Morris.

We rijden een stuk over de tolweg, de snelweg, deze is pas 3 maand geleden in gebruik genomen. Een hele verbetering tegenover de weggetjes van de voorbije dagen.

Na 2 uurtjes stoppen we bij de ‘indomarket’ een supermarkt waar we een drankje mogen kiezen. Aan het begin van de reis hadden we 20€ per persoon bij mekaar gelegd in de ‘fooienpot’, hieruit krijgt de chauffeur, bus boy en de bell boys in de hotels hun fooi. Ook de koffies in onze koffiepauzes wordt hieruit betaald.

Rond half 9 gaan we weer op weg, maar een uurtje later stoppen we alweer, dit keer heeft de bus dorst 😉 we gaan even op het terras zitten, en het is hier drukkend warm. Hendro komt weer rond voor een koffie bestelling, wij 2 willen eigenlijk niks drinken, maar na lang aandringen van Hendro nemen we uiteindelijk een cappuccino ook al hebben we er niet echt zin in. Zoals meestal is het een oploskoffie die veel te zoet is. Maar blijkbaar moet die fooienpot opgeraken 🙄

De plaatselijke jeugd draagt veel beugels, blijkbaar niet omdat hun tanden moeten gecorrigeerd worden. Maar westerlingen dragen ook veel beugels, dus is het voor hen mode ! Men kijkt hier duidelijk op naar ‘ons’. Zouden ze daarom ook zoveel met ons op de foto willen ? 🤔

Het is duidelijk dat we de grotere steden achter ons laten, het lijkt of we een beetje terug in de tijd gaan.

We stoppen aan ‘tabak schuren’ om een foto te maken, die worden in augustus en september gebruikt voor het drogen tabaksbladeren, die dan worden gebruikt als omhulsel voor de sigaren.

We rijden verder over de hobbelige wegen, dat maakt dat we regelmatig indutten.
Half 12 stoppen we al voor de lunch, we krijgen Soto, soep met groentjes enzo, en dan een handvol gerechten : witte rijst, noedels, kip in zoetzure saus, saté met pindasaus, groentjes. Als dessert wat fruit, papaya, ananas en watermeloen.

Half 1 zitten we weer in de bus, richting plantages.

We rijden langs prachtige vergezichten,en gaan een beetje terug in de tijd. De meeste woningen hebben hier geen eigen toilet of badkamer. Behoeften worden in de rivier gedaan, net als zichzelf wassen.
Het idee dat beide in hetzelfde water gebeuren, zouden wij al niet kunnen verdragen, hier in oost Java is alles terug een pak eenvoudiger.

We komen aan bij de start van onze plantage tour, het blijkt een grote plantentuin te zijn, die heel mooi is aangelegd. We krijgen eerst uitleg over alle specerijen en producten die er geteeld worden. Er voegen zich nog 2 nederlandse koppels bij onze groep die een prive rondreis doen, dus eventjes zijn we met 15.

Kaneel, komt oorspronkelijk uit India en Sri Lanka, wordt bij ons gebruikt als kruid in speculoos of als afwerking op bvb cappuccino.
In de vs wordt het blijkbaar gebruikt in een nieuw medicijn tegen suikerziekte.

Cardemom is een oosters kruid dat wij vooral kennen van gebruik in speculaas, ook in bvb chai thee zit cardemom.
En het wordt gebruikt als aroma in de sauna

Kruidnagel komt oorspronkelijk uit Zanzibar
Het wordt gebruikt in bvb tijgerbalsem

Er zijn 3 soorten koffie, robusta, liberica en arabica, de eerste 2 worden op Java geteeld, omdat deze gedijen tot een hoogte van ca 400 meter. Arabica groeit hier niet omdat die het pas goed doet vanaf 900m hoogte. De planten staan in de schaduw omdat de bessen dan trager groeien en meer aroma’s bevatten.
De bessen worden een voor een geplukt als ze rood zijn, de groene blijven hangen tot ze rijp zijn.

Nootmuskaat wordt hier in Indonesië volledig gebruikt, de vliesjes rond de pit worden in de soep gedaan. De noot wordt geraspt en is ook bij ons heel bekend in veel bereidingen. Het vruchtvlees wordt gebruikt in snoepjes, hier zou men beter van slapen (die had ik de voorbije dagen moeten hebben dan 🙄)

Vanille is familie van de orchidee, en komt uit madagaskar. Bestuiving gebeurt via de kolibrie, enkel door goede bestuiving komen er vanille stokjes aan . Anders valt bloem af. Omdat dit een delicaat procedé is is vanille zo duur.

Cacao komt eigenlijk uit Mexico, en werd eerst als betaalmiddel gebruikt.
In Indonesië ingevoerd via de oostindische companie (VOC).
Rijpe cacao wordt geplukt met een hakmes.
Rode cacao is van betere kwaliteit en wordt geëxporteerd naar België en Nederland
De groene is voor lokaal gebruik

Palmsuiker komt van kokosnootboom.
Men moet kiezen of men de kokosnoot wil gebruiken of palmsuiker wil maken.
Voor suiker wordt de vrucht afgebonden en afgetapt zonder dat ze kan bloeien. 2x per dag klimt een man naar boven om 2cm van de vrucht te kappen, dan wordt er een kannetje onder gehangen en afgebonden zodat het sap er kan uitdruppelen.
Dat sap wordt dan ongeveer 6u gekookt, totdat het bruin is en ingedikt. Dan wordt het in vormpjes gegoten om af te koelen, daarna gemalen. Hier wordt het palmsuiker genoemd, bij ons verkocht als kokosbloesemsuiker.
Als de vrucht wel in bloei komt, komt er een kokosnoot aan !

Rubberboom komt uit Brazilië. Men kan rubber aftappen tot 2 a 3m hoogte. Men haalt ca 200ml per dag uit een boom.
Voor 1 autoband heeft men 400 bomen nodig, daarom wordt er tegenwoordig gemengd met synthetisch latex

Na al deze uitleg wandelen we door de tuin waar we al deze planten tegenkomen. We proeven van het sap van een jonge kokosnoot, eten stukjes kokos met palmsuiker, en komen uit bij de rijstvelden. Het uitzicht is hier prachtig, het heeft duidelijk wat geregend, maar hebben daar niets van gemerkt onder de beschutting van de planten, het verklaart wel waarom het weer benauwd en plakkerig was.

Na de wandeling krijgen we koffie, uit eigen kweek en een soort van oliebol met ananas. Ook een hapje van rijst in een bananenblad gewikkeld, maar is volgens mij met citroengras en niet mijn smaak.

Kindjes van de organisatie doen een welkomstdans en een paardendans. We krijgen versieringen gemaakt van de bladeren van de kokosboom.
Nadien dansen we nog even mee met de kinderen en worden door hen begeleid richting bus.
Na een kwartiertje rijden komen we aan bij ons hotel, dat er paradijselijk uitziet. Zonde dat we laat aankomen en vroeg weer weg gaan…..

Even op adem komen op onze kamer en dan douchen.

We wandelen naar het restaurant, ik bestel een nasi goreng, what else, stef niets, want hij voelt zich niet zo goed. Als ik klaar ben met eten gaan we terug naar de kamer. Stef kruipt gelijk in bed, in de hoop dat het morgen beter is.
Hopelijk gewoon oververmoeidheid, of de warmte, of een combinatie van…
🙏🙏

Morgen vertrekken we om 6h richting Bali, dus weer vroeg op, de laatste keer deze vakantie 😃

Het einde van weer een gevulde en mooie dag.

Gepubliceerd door My way, my words, my life

Veertiger volop in evolutie !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: