Java Rondreis 2019 : dag 2, maandag 7 oktober

Medan – Jakarta

Onverwacht is onze vlucht toch niet rechtstreeks, maar met overstap in Medan, Sumatra.

Bij aankomst in de luchthaven van Jakarta zijn we al blij dat onze koffers hier ook zijn. Er staat iemand van fox ons op te wachten, krijgen nog de kans om te pinnen of geld om te wisselen en gaan dan richting bus.
Die is wel ok, en best groot voor een groep van slechts 11. Bij de bus ontmoeten we ook de gids, z’n naam moet ik nog eens navragen 🤔
We maken ook kennis met de andere mensen van onze groep. De meesten zijn wat ouden dan wij, maar dat is geen probleem. Op het eerste zicht wel allemaal sympathiek, 3 andere koppels, waaronder nog een Belgisch stel, uit Brecht. Nog een man alleen en 2 mannen die samen reizen.
In de bus krijgen we een korte uitleg over het programma en het bericht dat de hotelkamers nog niet klaar zijn. Dus gaan we voort naar de eerste uitstap !
We maken een toer door de stad, Jakarta is de hoofdstad van Java en van Indonesië. Vroegere namen zijn Batavia en jakatra.
Het verkeer is typisch oosters, hectisch, alles rijdt door mekaar. Auto’s, busjes, vrachtwagens, brommers, …
Op een kruispunt zien we een jonge kerel die op risico van z’n leven het verkeer tegen houdt zodat een andere wagen door kan rijden. De kerel krijgt van die chauffeur een fooi toegestopt, gevaarlijke bijverdienste.

Wat opvalt is de grote contrasten. Sloppenwijken, grote flatgebouwen voor de begoeden en historische gebouwen wisselen mekaar af.

We rijden langs het gebouw van de VOC, verenigde oostindische companie.
En stoppen bij de kleine haven, Sunda kelapa. Hier liggen houten schepen, KLM, dit staat voor Kapal Layar Motor, letterlijk schip zeil motor. Ze varen hoofdzakelijk op windkracht, maar hebben de motor om bijstand te geven.
Hier worden levensnoodzakelijke producten ingeladen, met de hand, en met deze authentieke schepen vervoerd naar de andere Indonesische eilanden. Alles vertrekt van hieruit omdat Jakarta ook een moderne zeehaven heeft waar containerschepen aankomen.

We zien hoe containers op een vrachtwagen worden gezet. Een levensgevaarlijke actie zo blijkt. Een man klimt in de takels van een kraan en wordt opgehesen tot boven op de stapel containers. Daar haakt hij alles vast en komt samen met de container weer naar beneden om eens op de vrachtwagen de takels weer los te kunnen maken.

We praten ook even met de gids, hij is enthousiast dat er ook 2 Belgische koppels bij zijn. En hij zegt me dat de naam carla ook in Indonesië veel voorkomt, maar enkel in de hogere rangen van de bevolking, tja 😬

Weer in de bus rijden we verder door de stad, en doen heel veel indrukken op.
We passeren o.a. het oude station, gebouwd in 1884, een gebouw van Holland bakery met een molentje op het dak, het presidentiële paleis en het nationale monument.

Dan rijden we naar ons hotel, Santika première. Hier krijgen we heerlijk verfrissend drankje, op basis van rijstwater, limoen en citroengras . Om iets over 15h komen we op onze kamer en kunnen eindelijk ff op adem komen na een kleine 30u onderweg te zijn geweest.

Om 18h30 staat ons welkomstdiner gepland.

Gepubliceerd door My way, my words, my life

Veertiger volop in evolutie !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: