Java Rondreis 2019 : dag 3, dinsdag 8 oktober

Jakarta – Bandung

Reisafstand 150 km / circa 4 uur in de bus

Na een heerlijk diner gisteravond, op tijd ons bedje in. Wake up call om 6h, ik zet de wekker altijd iets vroeger, doe het graag rustig ‘s morgens ….

Ondanks dat we een hele nacht gemist hebben, en ik in bed kruip met het gevoel dat het nog steeds zondag is, slaap ik niet zo goed… raak moeilijk ingeslapen en word dikwijls wakker. Onze mooie kamer blijkt niet zo goed geïsoleerd, want veel geluiden dringen door tot bij ons. Ook het piekeren komt weer op gang…. 5h45 is dan ook super vroeg als de wekker gaat…

Na een verfrissende douche maken we ons klaar voor onze eerste echte reisdag. Na de busrit staat er een wandeling op het programma , dus wandelschoenen en zonnecrème niet vergeten.

Om 6h20 zijn we in het restaurant voor ons ontbijt. Het buffet is immens groot, maar niet wat wij gewoon zijn om ‘s morgens te eten. Er is soep (Soto Ayam), die kan je zelf pimpen met kruiden, kip, mie en groentjes. Tevens een heel buffet Indonesische specialiteiten. We spelen op veilig, ik eet een eitje, kippeworstje, gebakken tomaat en toast. Nog een wafeltje, pannenkoek, yoghurt en wat fruit en we zijn klaar voor de dag !

Om 7h30 vertrekken we dan voor onze eerste reisdag op Java.

We rijden van Jakarta naar Bandung.

We vertrekken voor 8h omdat het dan nog niet heel druk is op de weg. Scholen starten om 6h30, heel veel werknemers beginnen ook vroeg aan hun dag. Na 8h wordt het weer drukker, dan starten de ambtenaren met het werk.

Onderweg geeft de gids wat algemene info over Indonesië en Java.

Zo is de totale lengte van Indonesië 5100km, op Java alleen zijn er ongeveer 140 miljoen inwoners, dit is bijna 60% van de Indonesische bevolking. De lengte van het eiland Java is 1700km.

Op Java zijn er 123 vulkanen, de hoogste is 3670m hoog, en spuwt bijna elk uur.

Het minimum loon Jakarta is nog geen 300€ per maand, huishuur is rond 120/150€ per maand. In een gezin met kinderen moeten beide ouders dan ook gaan werken om rond te komen.

Het openbaar vervoer heeft airco of arko (alle ramen kunnen open)

Veel moslims, bijna 80%, maar niet fanatiek. Burka’s zie je hier bijna niet. Je hoort dan ook meerdere malen per dag de ‘roep’ van het gebed.

Onze gids blijkt een flauwe moppentapper te zijn, brengt de sfeer er wel wat in tijdens de lange busrit.

We passeren een aantal ‘schoolbussen’, hier worden schoolkinderen vervoerd in een soort van trucks die bij ons door het leger gebruikt worden. De kinderen zitten achterin op mekaar gepropt.

Onderweg zien we ook rijstvelden.

Na een goed anderhalf uur rijden maken we een koffie en plas stop.. de cappuccino is lekker, het gezelschap aangenaam. We praten met hildegard en Jos over hun en onze reizen, Jos werkte vroeger bij Janssen pharmaceutica, hildegard was lerares Engels en pleit volop voor vakantie in Schotland of the Uk. Ze zijn beide gepensioneerd en plannen nog veel reizen.

9h30 zetten we de weg weer verder richting Bandung. Nog een 1,5 à 2u rijden….

even tijd voor een dutje in de bus 😉💤

We passeren een spoorweg die door de natuur loopt, iedereen neemt gauw een foto . We dromen al weg bij de treinreis die we overmorgen zullen doen.

De mooie uitzichten blijven langskomen.

In Bandung brengen we een bezoek aan het indrukwekkende Nederlands ereveld Pandu, gelegen vlak buiten de stad. De meeste graven op het ereveld zijn van Nederlanders die omgekomen zijn tijdens de bezetting van Indonesië door Japan. Zeer indrukwekkend! De immense hoeveelheid aan kruisjes maakt een mens toch stil. Het veld is mooi onderhouden. Er zijn verschillende types kruisen (niet allen echt kruisen, verschillende vormen om het geloof van de overledene aan te geven) : christelijk, moslim, Joods, boeddhistisch. Hier staan bomen met prachtige rode bloemen, Afrikaanse tulpen. Halverwege de wandeling langs het ereveld krijgen de dames in de groep een mooie witte bloem achter hun oor gestopt van henro, onze gids. Een echte gentleman zo blijkt 😀

Dankzij het vlotte verkeer kunnen we deze plaats al voor de lunch bezoeken en niet erna zoals gepland…

Voor de lunch bezoeken we nog het gouverneurs gebouw, Gedung Sate (de bliksemafleider op het dak heeft de vorm van een saté) in Indonesische-westerse stijl gebouwd van 1919 tot 1924. Aan de poort hangt het symbool, wapenschild van Java !

We wandelen langs het grote postkantoor, kantor Pos in het Indonesisch en bezoeken het postmuseum. In het museum komen we een grote groep schoolkinderen tegen. De meisjes willen met enkele van de mannen van onze groep op de foto. Schattig hoe ze in mooi Engels komen vragen of het mag, en hoe ze blijkbaar geen probleem hebben om met een ‘oude vreemde man’ te poseren. Ook stef moet eraan geloven, maakt wel een schitterende foto.

Als we uit het museum komen begint het te regenen, net voor we aan de lunchplaats aankomen begint het te gieten. Lunch in het restaurant Sindang Reret. Eerst een soep, een soort bouillon met stukjes rundvlees, groentjes en veel kruiden. Daarna krijgen we een heel buffet voorgeschoteld van allerlei Indonesische gerechten. Als afsluiter nog een bordje met fruit, meloen, watermeloen en papaya. Met een koffietje…. Heel de lunch door valt de regen met bakken uit de lucht.

dan gaan we verder op pad, om 14h20 zitten we weer op ons plekje in de bus… het regent nog steeds, en net als bij ons wordt het verkeer nog hectischer als het regent… we rijden door de stad langs kleine straatjes waar het een ware zondvloed lijkt.

We komen aan bij het leuke angklung muziekschooltje van Pak Udo, waar Javaanse kinderen muziek maken en zingen. Dit is een optionele excursie, waar eigenlijk 1 koppel niet wou meegaan, maar na wat overredingskracht van Henro, onze gids gaan ze toch mee. Hopelijk is het echt zo goed als zijn argumenten doen geloven. Bij aankomst vragen weer enkele Indonesische meisjes om selfies met een van ons, ook met mij deze keer.

Dan is het showtime. Verschillende optredens van de kindjes en de studenten van de muziekschool vullen het programma. Indrukwekkend hoe zo’n houten instrument toch mooie klanken kan maken. Na een aantal demo’s krijgen we ook zelf een instrument, iedereen in het publiek. Blijkt dat er 8 verschillende ‘modellen’ zijn, voor elke muzieknoot eentje. Dan krijgen we een kleine opleiding, en spelen we met het publiek enkele bekende liedjes… afsluiter waren alle kindjes die liedjes zongen uit de verschillende streken van Java, bij elk lied hoorde ook nog een dansje. Bij wijze van afscheid nodigden de kinderen mensen uit het publiek uit om mee te dansen en zingen. Ik dacht nog ‘no way’ ik doe ni mee, komt daar zo onwaarschijnlijk schattig meisje me halen, ikke mee, stef ook, bijna iedereen van de groep en hebben uiteindelijk plezier gemaakt als kleine kinderen. Zingen en dansen, ik onder leiding van Sri, het kleine meisje….

Dan rest ons nog de rit naar het hotel, om 17h30 vertrekken we, volgens de gids nog ongeveer een uurtje rijden, maar in het spitsuur moeilijk in te schatten … ik probeer me wakker te houden, want wil vannacht een goeie nachtrust 😬

Na een goei uur file rijden komen we aan in ons hotel Jayakarta, de kamer is netjes doch wat verouderd. En quasi geen stopcontacten, lastig als je al die dingen moet opladen.

Douchen, aankleden en naar het restaurant, het is bijna 20h en het beertje grolt ondertussen toch wat. We bestellen beide iets Indonesisch, stef een nasi, ik noedels. Geen van beide gerechten zijn een succes, morgen misschien toch andere oorden opzoeken om iets te eten, maar dat is een zorg voor morgen.

Moe maar voldaan eindigt onze dag, morgen weer 6h op voor een bezoek aan de thee plantage…

💤💤

Gepubliceerd door My way, my words, my life

Veertiger volop in evolutie !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: